En välskött skog börjar med en bra väg!
Skogsbilvägarna i Sverige har försämrats under de senaste 30 åren. En nulägesanalys från Skogsstyrelsen visar på att tyngre fordon, mindre underhåll, dålig samordning och klimatförändringarna är några orsakerna.
De svenska skogsbilvägarna spelar en avgörande roll både för samhället i stort och för skogsnäringen i synnerhet. Sveriges vägnät domineras av enskilda vägar. Av det totala vägnätet utgöra ca 14 000 mil av statliga vägar, 4000 mil av kommunala vägar och resterande del, omkring 43 000 mil, är enskilda vägar. Av dessa enskilda vägar är ungefär hälften, det vill säga cirka 21 000 mil, skogsbilvägar. Enskilda vägar underhålls inte av staten eller kommunerna, utan sköts av exempelvis vägföreningar, enskilda markägare eller andra organisationer.
Underhållet av det enskilda vägarna har varit och är fortfarande bristfälligt, vilket kraftigt bidrar till att de fortsätter att försämras. Förutom eftersatt underhåll finns det andra anledningar till att vägnätet har försämrats den senaste tiden. Klimatförändringarna har gjort att vi får kortare vintrar i norra Sverige och i de södra delarna av landet kan man inte längre räkna med tjälade vägar under vintern. Detta innebär att en större del av skogsbrukets transporter sker på otjälad väg vilket har lett till ökad påfrestning på vägarna eftersom bärighetshöjande åtgärder inte utförts i tillräcklig omfattning. Andra problem som uppstår till följd av klimatförändringen är att det regnar mer och det regn som kommer är mer intensivt. Mottot att vatten är vägen värsta fiende gäller även idag. Mer regn i kombination med dåligt underhållna diken och underdimensionerade vägtrummor har gjort att vi fått svagare vägar. I vissa extremfall har den ökade nederbörden tillsammans med dålig dränering till och med lett till att vissa vägar blivit obrukbara då delar av vägen har spolats bort av de ökade vattenmassorna.
Vidare har en stor del av våra skogsbilvägar byggts under perioden 1950-1990 och dessa vägar byggdes då för lättare fordon än dom som trafikerar vägarna idag. I takt med att fordonen har blivit tyngre och större har slitaget ökat eftersom vägarna inte har uppgraderats till de högre krav som ställs av de moderna fordonen.
Det har blivit en perfekt storm. Vägarna har inte underhållits i den utsträckning som behövs, klimatförändringen har försämrat vägarnas bärighet och samtidigt har fordonen blivit tyngre och större.
Vägunderhåll är en bra investering
Vägunderhåll och standardhöjningar innebär utgifter men fördelarna med starka och bra vägar överstiger med god marginal kostnaderna.
- Högre avverkningsnetto. Områden som kan avverkas större delen av året är mycket värdefulla för industrin. Därför betalas det bättre för virket från dessa områden, särskilt om de ligger nära bra vägar.
- Minskade kostnader för avverkning och skogsvård.
- Brandskydd. En väl underhållen skogsbilväg utan vegetation kan utgöra en brandbarriär och den underlättar framkomligheten för räddningstjänstens tunga fordon.
- Skogliga åtgärder sätts in vid rätt tid. Om skogsbestånden är lätta att nå och inspektera ökar sannolikheten att åtgärder utförs i rätt tid.
- Skydd mot skador på skogen. Genom en god tillgänglighet kan åtgärder sättas in i rätt tid och därmed minska skadornas omfattning.
Summan av allt ovan innebär att värdet på en skogsfastighet ökar markant om den ligger vid bra vägar. Dessutom fyller vägen många andra syften, exempelvis ger den bättre åtkomst för friluftsliv, jakt, fiske och svampplockning.
Lösningen
Läget är inte hopplöst men vi måste agera nu om vi ska få våra vägar att klarar det som de är avsedda för och det betyder att stora delar av Sveriges vägnät behöver anpassas till de nya förutsättningarna. Vägunderhållet måste öka samtidigt som vissa vägar behöver rustas till en högre standard för klara ett förändrat klimat och tyngre transporter. Detta kommer innebära ökade kostnader för vägunderhåll, standardhöjning med mer grus på vägarna samt större vägtrummor. Ett systematiskt vägunderhåll och inspektion av både vägar och broar kommer bli allt viktigare för att hålla ner vägkostnaderna. Väghållaren behöver skapa sig en överblick över sina vägar, var finns de svaga partierna och vart behövs underhållsåtgärder. Att sätta in åtgärder vid rätt tid är helt avgörande för en ekonomisk och rationell väghållning. På samma sätt som att inte laga ett trasigt tak på ett hus försämras en väg snabbt om den inte underhålls eller renoveras när behov uppstår. Att åtgärda en väg där nedbrytningen är långt gången kan många gånger bli nästan lika dyrt som att bygga en ny väg.
Den kanske viktigaste åtgärden är för att höja standarden på vägarna är att skapa en ordnad förvaltning av vägarna. Som tidigare nämnts innebär vägunderhåll och standardhöjningar utgifter för väghållaren vilket i många fall kan vara svårt att finansiera för en ensam vägägare. Att organisera sig och sköta vägarna gemensamt är det bästa sättet att få en tillräcklig finansiell styrka så att vägåtgärderna kan utföras i rätt tid och i tillräcklig omfattning.
Ett effektivt och systematiskt vägunderhåll kräver ett bra systemstöd. Ofta beror bristfällig förvaltning på lågt engagemang och begränsad vägkompetens inom vägföreningarna. Med ett pålitligt system för planering, budgetering och uppföljning underlättas administrationen för väghållaren vilket ökar sannolikheten för att rätt åtgärder genomförs vid rätt tidpunkt. Ett bra system gör arbetet med drift och underhåll av vägar både roligare och mer engagerande, vilket främjar ett större engagemang inom vägföreningarna.
Icebound har utvecklat ett system, VÄGRAPPORT, som är både kraftfullt och användarvänligt. Systemet möjliggör en detaljerad inventering av vägnätet, vilket ligger till grund för att bestämma nödvändiga åtgärder. Med dessa åtgärder som utgångspunkt kan vägföreningen skapa en budget för framtida vägåtgärder. Arbetsorder kan sedan genereras digitalt och skickas till entreprenörer som ska utföra arbetet. Entreprenörerna kan därefter rapportera tillbaka när åtgärderna är genomförda samt informera om eventuella brister och avvikelser. Detta system säkerställer en effektiv och transparent hantering av väghållningen, vilket underlättar både planering och genomförande.
Av: Gustav Karlefors, Jägmästare
Evangelist Skogsbilvägar & Strategisk Projektledare – Icebound
gustav.karlefors@icebound.com
Umeå – 2024-10-15